Att utöva en sport

När du väl bestämt dig för att utöva en sport, finns det en del praktiska saker att fundera kring, så att du kan satsa på rätt sport och rätt gren:

 • Vad är syftet för dig med att utöva en sport? Är det för att få motion och ha en sund träning eller är vill du satsa på att göra en karriär inom sporten?

   

   

 • Hur mycket tid vill du lägga ner på sporten? Vissa lägger ner flera timmar om dagen på sin sport, på fysiska träningspass och joggning i samband med själva idrottsutövandet, andra lägger ner någon timme på söndagseftermiddagen tillsammans med sina vänner, beroende på vad ens syfte är med idrottsutövandet.

   

   

 • Vill du sporta ensam eller tillsammans med andra människor? Det är viktigt att välja rätt gren, så att du kan satsa utifrån ditt eget intresse och önskemål – är du en lagmänniska passar lagsporter som fotboll, är du en mer individualiserad person kan grenar inom friidrott vara att föredra.

   

   

 • Vad har du för förutsättningar, utifrån din fysik? Om du är lång, kan grenar som höjdhopp och handboll vara alternativ, då det är grenar där längden har betydelse. Är du skicklig och har bollsinne, ska du välja en bollsport som fotboll eller basket, då du får din kompetens tillgodosedd.

Vilken gren du än väljer när du ska utöva en sport – se till att ha bra träningskläder – som fotbollsskor, bra joggingoverall och andra saker som hör till – och glöm inte att dricka mycket vatten, för det är viktigt att ha en sund kosthållning, då du bränner mycket av din kroppsvätska.

Kom i håg att ha roligt när du utövar en sport kategori och se till att du gör det för att du själv vill – för det blir roligare om det sker frivilligt!